niePEŁNOSPRAWNY turysta

niePEŁNOSPRAWNY turysta

Aromatyczne podróże – które przyprawy lubą ryby

Przyprawy i zioła w każdej kuchni odgrywają kluczową rolę. Bez nich nie byłoby magii kolorów potraw czy wyjątkowej woni, podkreślającej smak wielu dań. Na polskim rynku dostępne są już właściwie wszystkie możliwe aromatyczne dodatki , a także coraz częściej ich wariacje czyli gotowe mieszanki kilku przypraw.

O ile każdy wie, jak standardowo doprawić sos boloński tudzież, że fasolka po bretońsku potrzebuje mariażu ziół wspomagających trawienie, to już większy problem stanowi doprawianie (nie standardowe – cytryną czy rozmarynem) ryby.

Przygotowując rybę stajemy przed  dylematem – co można byłoby dodać, aby smak był inny, ciekawszy, wyrafinowany, ale nie przesadzony. W pierwszym odruchu wydaje się, iż z doprawianiem ryby jest problem, a przede wszystkim niewielki wybór. Otóż nic bardziej mylnego. W poniższym zestawieniu chciałbym zaprezentować przyprawy i zioła, które doskonale czują się w towarzystwie ryby. Sposób ich stosowania jest oczywiście zależny od potrawy. Możemy rybę natrzeć, zamarynować, dodać przyprawę do sosu podawanego z rybą bądź po prostu posypać/skropić potrawę tuż przed podaniem.

Cytryna – najbardziej oczywista kompozycja to skropienie ryby kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Można również dodawać go przed i w trakcie przygotowywania potrawy rybnej. Cytryna pozbawia rybę morskiego lub mulistego zapachu i sprawia, że jest delikatniejsza w smaku.

Lemon grass – czyli trawa cytrynowa. Gatunek trawy z dalekiego wschodu. Idealna do ryby zapiekanej.

Cebula – podobnie jak cytryna, pozbawia ryby niepożądanego zapachu. Co prawda to nie przyprawa czy zioło, to jednak warto o niej wspomnieć, gdyż świetnie nadaje się do ryb gotowanych, duszonych i zapiekanych.

Czosnek – jeszcze jedno warzywo. Warto nim natrzeć rybę. Do ryb duszonych i sosów.

bRozmaryn – najczęściej stosowany do ryb tłustych – grillowanych i pieczonych.

Koper – jeden z podstawowych sposobów doprawiania ryb. Pasuje właściwie do większości rodzajów tego mięsa. Niezbędny również do raków. Świetnie pasuje jako składnik sosu śmietanowego podawanego np. do łososia.

Estragon – do wszelkich smażonych ryb (należy mięso natrzeć). Pasuje idealnie także do skorupiaków.

Bazylia – gdzież się jej nie używa… do ryb również – przed smażeniem, do marynat i wywarów lub sosów pomidorowych podawanych do ryby.

Tymianek – tak do ryb pieczonych, smażonych jak i duszonych.

Majeranek – używany czasami do nacierania ryb morskich – śledzi czy flądry, ale również do małż i raków.

Curry – klasyczna mieszanka przypraw. Nadaje się do ryb duszonych i smażonych.

Natka pietruszki – do wszelkiego rodzaju ryb. Można posypywać nią przyrządzone już ryby. Idealna także do ryb duszonych i pieczonych.

Pieprz kolorowy i biały – nadaje się do wszelkiego rodzaju ryb, po każdą postacią. Najlepszy jest pieprz biały – delikatniejszy w smaku i mocno aromatyczny.A

Papryka ostra i słodka – pasuje do ryb smażonych, pieczonych i duszonych.

Mięta – do ryb pieczonych. Dobrze także komponuje się jako posypka czy dekoracja gotowych dań rybnych.

Szałwia – doprawianie przed smażeniem.

Cząber – nadaje się przede wszystkim do marynat rybnych.

Kminek – do nacierania ryb.

Do zup rybnych – prócz standardowych „zupnych” przypraw jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny, idealnie do zup nadają się kolendra, lubczyk, a także gorczyca (tak biała jak czarna).

 

 



Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj komentarz