Czerwona zupa rybna
Moja wariacja na temat zupy rybnej, której walory smakowe są nie do przecenienia!
Pożywna i rozgrzewająca. Z jednej strony bardzo zdrowa i nie tłusta, z
drugiej zaś bardzo sycąca. Przepis na nieduży garnek 🙂 Polecam!
- Włoszczyzna na wywar
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, sól
- 1 mała papryka i pół cebuli, ząbek czosnku
- Odrobina (tak mała jak się da) masła lub oliwy
- Kurkuma, tymianek (najlepiej świeży), imbir, pieprz ziołowy
- Łosoś ok. 250 g (świeży) + trochę drugiej ryby białej (ok.50-70 g, może być wędzona)
- 2-3 łyżeczki koncentratu lub dwa pomidory
- Szczypta cukru
- Opcjonalnie: śmietana, koper, natka pietruszki
***
Przygotowujemy wywar z samych warzyw + dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu i szczypta lubczyku oraz sól (ok. 30 min).
1 małą paprykę (po wydrążeniu) kroimy w długie, cienkie pasy a połówkę cebuli w pióra. Wrzucamy na odrobinkę masła lub oliwy i dusimy do miękkości. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 10 min dodając również szczyptę kurkumy, imbiru, tymianku, pieprzu ziołowego, a także posiekany ząbek czosnku.
Następnie dodajemy, pokrojone w większe kawałki i obrane ze skóry i ości, ryby. Gotujemy nie dłużej niż. 25-30 min.
Na koniec gotowania dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu lub wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (w zależności czy to koncentrat czy świeże pomidory, dobieramy długość dodatkowego gotowania). Doprawiamy szczyptą cukru.
Do smaku opcjonalnie można dodać: śmietanę i koper lub natkę pietruszki.
Smacznego!!!
***
Komentarze
Ola123 w dniu 4 maja 2015o16:26
Zupa rewelacyjna!!! Najlepsza jaką jadłam ever!!!