Tuńczyk w sosie śmietanowym na bazie suszonych pomidorów i oliwek
Inspiracją do tego mixu, było znane danie makaronowe tuńczyka w sosie śmietanowym z kaparami, a także to, co „zostało w lodówce”. Danie proste, bardzo szybkie – czas przygotowania ok. 20 min.
- makaron
- puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
- pół dużej cebuli (może być czerwona dla ładniejszego efektu wizualnego)
- kilka-kilkanaście oliwki (czarne lub zielone) lub kaparów
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów
- śmietanka UHT 10 %
- oregano
- sól, pieprz
- opcjonalnie tarty ser (np. parmezan)
***
Do dania nie używamy tłuszczu. Jeśli już koniecznie chcecie, „przetrzyjcie” patelnie suszonymi pomidorami, które na pewno mają na sobie nadmiar oleju, z którego zostały wyjęte.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokroją w pióra cebulę, a po kilku chwilach pomidory i oliwki (pokrojone w poprzek).
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Chwilę podsmaż i dodaj śmietankę, a następnie posyp solidną garścią oregano. Zredukują trochę śmietanę (poprzez podgotowanie i tym samym odparowania) od czasu do czasu mieszając.
Ugotowany makaron wrzuć do sosu i wymieszaj jak rodowici sycylijczycy :-).
Ewentualnie przed podaniem posyp startym parmezanem.
***
Komentarze
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.