niePEŁNOSPRAWNY turysta

niePEŁNOSPRAWNY turysta

Tuńczyk w sosie śmietanowym na bazie suszonych pomidorów i oliwek

PicsArt_1424340932144Inspiracją do tego mixu, było znane danie makaronowe tuńczyka w sosie śmietanowym z kaparami, a także to, co „zostało w lodówce”. Danie proste, bardzo szybkie – czas przygotowania ok. 20 min.

 

 

 

  • DSC_0254makaron
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
  • pół dużej cebuli (może być czerwona dla ładniejszego efektu wizualnego)
  • kilka-kilkanaście oliwki (czarne lub zielone) lub kaparów
  • 6-7 kawałków suszonych pomidorów
  • śmietanka UHT 10 %
  • oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie tarty ser (np. parmezan)DSC_0258

 

 

 

***

Do dania nie używamy tłuszczu. Jeśli już koniecznie chcecie, „przetrzyjcie” patelnie suszonymi pomidorami, które na pewno mają na sobie nadmiar oleju, z którego zostały wyjęte.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokroją w pióra cebulę, a po kilku chwilach pomidory i oliwki (pokrojone w poprzek).

Dodaj sól i pieprz do smaku.

Chwilę podsmaż i dodaj śmietankę, a następnie posyp solidną garścią oregano. Zredukują trochę śmietanę (poprzez podgotowanie i tym samym odparowania) od czasu do czasu mieszając.

Ugotowany makaron wrzuć do sosu i wymieszaj jak rodowici sycylijczycy :-).

Ewentualnie przed podaniem posyp startym parmezanem.DSC_0259

***



Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj komentarz